Trefwoorden



0. VOEDSEL IN DE DATABANK VAN HET JEUGDONDERZOEKSPLATFORM (JOP) / FOOD IN THE DATABASE OF THE YOUTH RESEARCH PLATFORM (JOP) [JOP]
Titel : 0. VOEDSEL IN DE DATABANK VAN HET JEUGDONDERZOEKSPLATFORM (JOP) / FOOD IN THE DATABASE OF THE YOUTH RESEARCH PLATFORM (JOP) [JOP] Documenttype: JOP Taal : (nla) Trefwoorden: Gezondheid en welzijn:Voedsel Samenvatting: Klik op onderstaande link om verder binnen het thema ‘voedsel’ te zoeken op de website van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) Summary: Use the link below to search the theme ‘food’ in the Youth Research Platform (JOP) database JOP : http://www.jeugdonderzoeksplatform.be/nl/databank-jeugdonderzoek/zoekresultaten?keywords=voedsel Vaste link: http://www.kekidatabank.be/index.php?lvl=notice_display&id=2171 20 jaar voedingsonderzoek bij jongeren aan de RUG / Maes, Lea ; Matthys, Christophe ; Vereecken, Carine
Titel : 20 jaar voedingsonderzoek bij jongeren aan de RUG Documenttype: artikel Auteurs: Maes, Lea, Auteur ; Matthys, Christophe, Auteur ; Vereecken, Carine, Auteur Uitgegeven: Rijksuniversiteit Gent (RUG) Publicatiedatum: 2002 Tijdschrift: De Eetbrief Paginering : p. 10-13 Taal : Nederlands (dut) Trefwoorden: Gezondheid en welzijn:Voedsel Samenvatting: Dit artikel maakt deel uit van de output die voortkwam uit een onderzoeksproject. Adolescentie is in de levenscyclus van de mens een vrij unieke periode. Het is een fase die gekenmerkt wordt door fysische, psychosociale en cognitieve ontwikkeling. De overgang in de ontwikkeling tussen kind en volwassene, is een groeifase met een verhoogde behoefte aan nutriënten. Deze verhoogde eisen zijn waar te nemen in een gewichtstoename (tot 50% van het volwassen gewicht), in groeischeuten (tot 20% van de volwassen lengte) en in een toenemende sterkte van het beendergestel van adolescenten. Adolescentie wordt gekenmerkt als de periode in de levenscyclus waar het vroegere en huidige voedingsgedrag kan aangepast worden. Het bijsturen van voedings- en leefgewoonten is dan ook een belangrijk aangrijpingspunt in de preventie van voedingsgerelateerde chronische aandoeningen. In kader van het ‘First Action Plan for Food and Nutrition Policy of the World Health Organization – European Region’ werd ook aandacht besteed aan het luik voedselveiligheid bij adolescenten. In dit proefschrift wordt de betekenis van voeding – op nutritioneel en voedselveiligheid vlak – voor de gezondheid van adolescenten onderzocht. Voor de analyses is gebruik gemaakt van de gegevens van de ‘Ghent Adolescent Study On Nutrition’. Deze dataset bevat gegevens over voedingsgewoonten van Vlaamse adolescenten, tussen 13 en 18 jaar. Het vernoemde project maakte deel uit van een internationaal project met een focus voor methodologische aspecten van voedselveiligheid onderzoek.
Het volledige onderzoek werd ook opgenomen in deze databank, onder volgende link: http://www.kekidatabank.be/opac/index.php?lvl=notice_display&id=835Summary: This article is part of the output that came forth from a research project. Adolescence is a particularly unique period in life as it is characterized by intense physical, psychosocial and cognitive development. From nutritional point of view, this transition period from childhood to adulthood deserves special attention in view of the remarkable physical changes of the body. Increased nutritional needs relate predominantly to the fact that adolescents gain up to 50% of their adult weight, more than 20% of their adult height and 50% of their adult skeletal mass during this period. During adolescence, nutritional problems originating earlier in life can potentially be corrected, in addition to addressing current ones. It is also a period to shape and consolidate healthy eating and lifestyle behaviours, thereby preventing or postponing the onset of nutrition-related chronic diseases in adulthood. In the context of the “First Action Plan for Food and Nutrition Policy of the World Health Organisation - European Region” attention has been paid on the issue of food safety. This thesis aimed to identify nutritional and food safety issues that contribute to adolescents’ health. For the analyses, data of the ‘Ghent Adolescent Study On Nutrition’ were used. This study includes data on dietary pattern of Flemish adolescents, between 13 and 18 years old. The study was part of an international collaborative project, looking at methodological aspects of dietary assessment in the context of food safety monitoring.
The full study can also be found in this database: http://www.kekidatabank.be/opac/index.php?lvl=notice_display&id=835Vaste link: http://www.kekidatabank.be/index.php?lvl=notice_display&id=1164 Armoede en deprivatie bij Belgische kinderen. Een vergelijking van de risicofactoren in de drie gewesten en de buurlanden / Anne-Catherine Guio
![]()
![]()
Titel : Armoede en deprivatie bij Belgische kinderen. Een vergelijking van de risicofactoren in de drie gewesten en de buurlanden : Een vergelijking van de risicofactoren in de drie gewesten en de buurlanden Documenttype: onderzoek Auteurs: Anne-Catherine Guio, Auteur ; Vandenbroucke, Frank, Auteur Paginering : 54 p. Taal : Nederlands (dut) Trefwoorden: Beleid
Gezin
Gezondheid en welzijn:Huisvesting
Gezondheid en welzijn:Veiligheid
Gezondheid en welzijn:Voedsel
Vrije tijd, spel en cultuurSamenvatting: Het artikel behandelt financiële armoede en deprivatie bij kinderen in België. De auteurs van dit artikel gebruiken niet de standaard indicator (nl. het inkomensniveau per land) om een kind al dan niet te categoriseren als armoedig. Ze willen de absolute verschillen tussen de landen kunnen bestuderen, dit doen ze aan de hand van deprivatie. Het 'model' gaat uit van 17 items waar een kind standaard toegang tot zou moeten hebben. Dit gaat van dagelijks groenten en fruit eten tot het gaan op een jaarlijkse vakantie. De onderzoekers gaan ervan uit dat een kind gedepriveerd is wanneer hij zich 3 of meer items niet kan veroorloven. In het artikel worden Vlaanderen, Brussel en Wallonië met elkaar vergeleken, alsook België in zijn geheel met andere buurlanden. Summary: The article deals with financial poverty and child deprivation in Belgium. The authors of this article do not use the standard indicator (i.e. the income level per country) to categorise a child as poor or not. They want to get to know the absolute differences between countries, by means of deprivation. The 'model' is based on 17 items to which a child should have access by default. This ranges from eating fruit and vegetables on a daily basis to going on an annual holiday. The researchers assume that a child is deprived when he cannot afford 3 or more items. The article compares Flanders, Brussels and Wallonia, as well as Belgium as a whole with other neighbouring countries. Startdatum / Start date : 2018 Einddatum / End date : 2019 Financiering / Funding : Koning Boudewijnstichting/Nationale Loterij Onderzoeksinstelling / Research institute : LISER/Universiteit van Amsterdam Methodologische dimensies : Kwantitatief onderzoek Link naar een elektronische bron: https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2018/20181211NT?utm_source=new [...] Vaste link: http://www.kekidatabank.be/index.php?lvl=notice_display&id=3379 Elektronische documenten
![]()
Armoede en deprivatie bij Belgische kinderen. Een vergelijking van de risicofactoren in de drie gewesten en de buurlandenAdobe Acrobat PDF
Titel : A Children’s Rights Perspective on Food Advertising to Children Documenttype: artikel Auteurs: Elizabeth Handsley, Auteur ; Christopher Nehmy, Auteur ; Kaye Mehta, Auteur ; John Coveney, Auteur Uitgegeven: Leiden [Netherlands] : Martinus Nijhoff Publishers Publicatiedatum: 2014 Tijdschrift: The International Journal of Children’s Rights, ISSN 0927-5568 Vol. 22, No.1 Paginering : 93 – 134 Taal : Engels (eng) Trefwoorden: Gezondheid en welzijn:Voedsel
Kinderrechten (algemeen):Kinderrechtenverdragen:Verdrag inzake de Rechten van het Kind
Media:BeeldvormingSamenvatting: Dit artikel past het Kinderrechtenverdrag van de VN toe op de regulering van reclame van voedsel ter preventie van obesitas bij kinderen, door het evalueren van regelgeving met betrekking tot reclame in zes rechtsgebieden ten aanzien van de principes van het verdrag. Men stelt dat het verdrag de strikte regulering van voedselreclame ter preventie van obesitas bij kinderen zou ondersteunen en vooral dat deze regulering gepast zou zijn voor het samenwerkingsmodel tussen de staat en ouders dat het verdrag veronderstelt. Het artikel rijst ook de vraag dat wanneer kinderen aanzien worden als consumenten door middel van reclame, dit geen vorm kan zijn van economische uitbuiting. Summary: This article applies the United Nations Convention on the Rights of the Child to the regulation of food advertising for the prevention of childhood obesity, evaluating the advertising regulation in six jurisdictions against the principles of the Convention. It finds that the Convention would support strict regulation of food advertising for the prevention of childhood obesity; and in particular that such regulation would be appropriate to the model of co-operation between the state and parents that the Convention posits. The article also raises the question whether the grooming of children as consumers through advertising might be a form of economic exploitation. Link naar een elektronische bron: http://booksandjournals.brillonline.com/content/journals/10.1163/15718182-556800 [...] Vaste link: http://www.kekidatabank.be/index.php?lvl=notice_display&id=2352 Commission Communication (COM(2013)141 final) of 12 March 2013 on enhancing maternal and child nutrition in external assistance / European Union - European Commission
![]()
Titel : Commission Communication (COM(2013)141 final) of 12 March 2013 on enhancing maternal and child nutrition in external assistance Documenttype: instrument Auteurs: European Union - European Commission, Auteur Publicatiedatum: 2013 Paginering : 14 p. Taal : Engels (eng) Trefwoorden: Gezondheid en welzijn:Voedsel
Kinderrechten (inter)nationaal:Landen en regio's:Europa:AlgemeenSamenvatting: Deze nota over voeding benadrukt de noodzaak van een betere coördinatie tussen humanitaire hulp en ontwikkelingshulp met het oog op het verhogen van de veerkracht van de getroffen bevolking. Het is op verzoek van de Raad en de Rekenkamer en geeft een uiteenzetting van de primaire verantwoordelijkheid van de nationale regeringen voor voeding, evenals de belangrijke rol van vrouwen en mannen in de ontwikkelingslanden, als drijvende kracht voor verandering. Summary: This policy document on nutrition highlights the need for a better coordination between humanitarian and development aid in order to increase the resilience of affected populations. It has been requested by Council and the Court of Auditors and it sets out the primary responsibility of national governments for nutrition, as well as the important role of women and men in developing countries, as drivers of change. Type instrument : mededeling / communication Vaste link: http://www.kekidatabank.be/index.php?lvl=notice_display&id=3024 Elektronische documenten
![]()
Commission Communication (COM(2013)141 final) of 12 March 2013 on enhancing maternal and child nutrition in external assistanceAdobe Acrobat PDF PermalinkPermalinkPermalinkPermalinkPromotie van gezonde voeding, beweging en verminderen van sedentair gedrag bij lagere schoolkinderen: effect- en proces evaluatie van een online video-interventie bij ouders / De Lepeleere, Sara
PermalinkReport from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions on the application of Directive 2010/13/EU "Audiovisual Media Service Directive" / European Union - European Commission
![]()
![]()
PermalinkPermalinkPermalinkPermalinkPermalink